Styrelsearbetet

Kan en styrelseledamot avgå under mandattiden och vad händer då? Får medlemmarna i samfällighetsföreningen lägga sig i styrelsens arbete? Samfällighetslagen är inte så detaljerad när det kommer till hur arbetet i styrelsen ska gå till. Här tar vi upp hur stor styrelsen bör vara, hur den väljs, ansvar med mera.

Hur stor ska styrelsen vara?

Det framgår av lagen att det måste finnas minst en ledamot i styrelsen för en samfällighetsförening. De flesta har förstås fler styrelseledamöter än så. Det är dock bra att inte ha en alltför stor styrelse. Fler än 5 eller 7 ledamöter kan bli krångligt. Det är bra med ett ojämnt antal ledamöter så att ordföranden slipper använda sin utslagsröst om det blir lika vid en omröstning.

Hur väljs styrelsen?

Styrelsen väljs på föreningsstämman. Ordförande väljs ibland direkt på stämman, i övrigt väljer man oftast styrelseledamöterna på stämman och sedan tillsätts de olika posterna på det konstituerande styrelsemötet. Dvs det första styrelsemötet efter stämman.

Ska styrelsen registreras?

Styrelsen i en samfällighetsförening ska registreras hos lantmäteriet (glöm inte att registrera den nya styrelsen varje gång den byts ut både hos Lantmäteriet och hos oss på Villaägarna så länge ni har serviceavtal).

Kan en styrelseledamot avgå och vad händer då?

En styrelseledamot kan avgå när som helst. Om en styrelseledamot avgår brukar i första hand en suppleant träda in under resten av mandatperioden. Finns det ingen ersättare kan styrelsen kalla till extrastämma för att välja en ny ledamot. Det går även att, om styrelsen fortfarande är beslutsför, vänta till nästa ordinarie stämma med valet. Det är stadgarna som styr när styrelsen är beslutsför och man behöver inte vara medlem i föreningen för att sitta i styrelsen. Styrelsen kan inte själva göra sig av med en styrelseledamot som de är missnöjda med. Det kan bara föreningsstämman göra.

Får medlemmarna lägga sig i styrelsearbetet?

Medlemmarna i samfälligheten ska låta styrelsen arbeta ifred och har inte rätt att få ta del av protokoll från styrelsemöten. Enskilda medlemmar kan inte heller ge uppdrag till styrelsen. Om medlemmarna är missnöjda med styrelsens arbete så ska de avsätta styrelsen via en stämma.

Vem granskar styrelsearbetet?

Revisorerna ska granska styrelsens arbete. De ska granska protokoll från styrelsemöten och se så styrelsen har utfört det som bestämdes på årsstämman, eller att styrelsen har skälig anledning för att inte utföra dem. Styrelsen ska besvara revisorernas frågor och visa de dokument som revisorerna vill se. Däremot ska inte revisorerna vara med på styrelsemötena. Det är inte styrelsen som utser revisorn utan stämman.

Ansvar

Styrelsen ska alltid följa de lagar som finns och stadgarna. Något som är bra att känna till är att styrelsen inte kan skylla på stämman ifall de utfört något som strider mot lagen eller stadgarna. Det betyder att en styrelseledamot ska vägra att genomföra ett stämmobeslut som t ex strider mot lagen. Tänk på att du som styrelseledamot alltid kan reservera dig mot ett beslut som du inte vill stå för. Det gäller även styrelsebeslut. Om du anser att ett beslut är felaktigt kan du undgå ansvar om du reserverar dig mot det i styrelseprotokollet.

Ordföranden har ansvaret för att styrelsen får tillräckligt med underlag för att kunna fatta beslut i en fråga. Men det är ledamotens eget ansvar att avgöra om han har fått tillräckligt med information för att kunna fatta beslut. Om han inte anser det får han reservera sig mot beslutet och kan inte skylla ifrån sig i efterhand. Det är inte heller så att ansvaret blir mindre för att man får lite eller inget betalt för att sitta i styrelsen.

Källa: https://www.villaagarna.se/samfalligheter/om-samfalligheter/nyheter/styrelsearbetet/